Olen Noora Shingler, suomenruotsalainen toimittaja, tuottaja, tietokirjailija, mielipidevaikuttaja ja kahden lapsen äiti Helsingistä.

Olen työskennellyt ekologisuuden, eettisyyden, läpinäkyvyyden, terveysaiheiden ja vastuullisuuden parissa vuodesta 2005, aluksi toimittajana Yleisradion Kuningaskuluttaja-ohjelmassa, sittemmin Kemikaalicocktail-blogissa, jonka perustin 11 vuotta sitten. Blogini on kasvanut vuosien mittaan mediaksi, joka on Suomen suurin kriittisen kuluttamisen, läpinäkyvyyden ja ekologisten aiheiden foorumi. Kokoan kuukausittain yhteen kymmeniätuhansia suomalaisia näiden teemojen ympärille.

Ennen kaikkea olen toimittaja. Toimittajana olen tehnyt töitä paitsi Kuningaskuluttajassa ja blogissani, myös perustanut Ylelle tiedostavien kuluttajien verkkomedian nimeltä Uusi Musta, jonka puitteissa vedin saman nimistä radio-ohjelmaa. Sittemmin radio on vaihtunut podcasteihin: käsikirjoittamani, 10-osainen, ruokapoliittinen Ruokakupla-podcast käsittelee suomalaisen ruoan tulevaisuutta ja tuottamanssani VILLD-nettisarjassa puolestaan keskitytään suomalaisen luonnon villiraaka-aineisiin, jotka tulisi mielestäni nähdä potentiaalisin silmin sen sijaan, että raahaamme tänne kiinalaisia gojimarjoja. Yle Silminnäkijälle tekemäni Pilattu maito -dokumentti puolestaan käsitteli maidon aiheuttamia terveysongelmia. Ruoka ja terveys on yksi suurimmista kiinnostuksen kohteistani, jota myös esikoiskirjani Marjoja ja maskaraa -näin hylkäsin turhat ruoka- ja kosmetiikkakemikaalit (Atena, Schildts, 2011) käsittele. Teos myi yli bestsellerrajan ja kirjani vastaanoton myötä oivalsin viimeistään, että tilausta medialleni, edustamilleni aiheille ja kulutuskriittisyydelle on olemassa, ja sille tielle jäin.

Työskentelin Yleisradion ensimmäisenä ympäristökoordinaattorina, jonka myötä Ylelle myönnettiin ensimmäisenä yleisradioyhtiönä Euroopassa WWF:n Green Office -sertifikaatti. Pestin myötä ympäristöasiat muodostuivat itselleni entistä tärkeämmiksi ja sittemmin olen mm. suunnitellut muovittoman, vegaanisen luonnonkosmetiikkasarjan, voidakseni osaltani vaikuttaa siihen, että kuluttajilla on tarjolla parempia vaihtoehtoja. Olen myös työskennellyt kosmetiikan raaka-aineita kuluttajille tulkitsevan CosmEthics-sovelluksen parissa tuottaen tietoa EU-alueella kaupattavan kosmetiikan raaka-aineista.

Lisäksi teen töitä karsiakseni yritysten harjoittamaa viherpesua. Puutun harhaanjohtavaan mainontaan, haastan yrityksiä avoimuuteen ja kysyn miksi siellä, missä moni muu ei kehtaa tai voi. Kaikki tekemiseni tähtää siihen, että maailmasta tulisi tiedostavampi, läpinäkyvämpi, reilumpi ja valoismampi paikka meille kaikille.

Omaa erityisalaani ovat paitsi kuluttaja-asiat, etenkin elintarvikkeisiin ja päivittäiskosmetiikkaan liittyvät kysymykset, jotka koskettavat kaikkia suomalaisia vauvoista vanhuksiin. Viime vuosina olen perehtynyt erityisesti muovittuvaan arkeemme. Shampoot, hammastahnat, deodorantit ja kosteusvoiteet sisältävät aineita, joiden vaikutuksia terveyteemme ei tiedetä. Käytössä on potentiaalisia hormonihäirikköjä ja muovia on kaikessa EU-alueella myytävästä kosmetiikasta lähes puolessa — muovikemikaaleja yli 500. Myös elintarvikkeisiin ja juomaveteen päätyvä muovi huolettaa minua suuresti, ympäristön muoviroskasta puhumattakaan.

 

Viimeisen parin vuoden ajan olen enenevässä määrin törmännyt tilanteisiin, joissa koen, että haluaisin olla itse siellä, missä päätöksiä tehdään. Pitkään riitti, että ainoastaan kirjoitin epäkohdista ja tarjosin parempia vaihtoehtoja. Nyt veri vetää seuraavalle levelille.

Koen, ettei nykypolitiikassa kukaan aja asioita tavalla, jolla itse haluaisin niitä käsiteltävän. On teemoja, jotka ovat jääneet aivan liian vähälle huomiolle.

 

Lähdin ehdolle, koska haluan taistella ilmastonmuutoksen hidastumisen puolesta ja olla luomassa meille kaikille terveempää arkea. Haluaisin myös nähdä Suomessa tehtävän politiikkaa, jossa kunnioitetaan toisiaan yli puoluerajojen. Mielestäni olisi korkea aika kääriä hihat ja puhaltaa yhteen hiileen. Uskon, että siihen tarvitaan meitä kolmekymppisiä. Kaipaan politiikkaan konkretiaa ja freesimpää otetta! Poliittinen hallintojargon erottaa kansan poliitikoista, eikä innosta äänestämään.

 

Toivon nyt pääseväni eduskuntaan vaikuttamaan asioihin, joiden parissa olen työskennellyt 14 vuoden ajan. Meidän täytyy muuttaa se suunta, johon sekä ympäristömme että terveytemme on menossa!

Teen paljon hommia, mutta silloin kun en tee töitä, uin, juoksen ja ihmettelen maailmaa lasteni kanssa. Lempipaikkani on isoisäni sukujuurilla Turun saaristossa, jonka vedet toivon voivani poliittisiin päätöksiin vaikuttamalla puhdistaa taas yhtä kirkkaiksi, kuin ne olivat lapsuudessani.